Angličtinu cvičme vždy v rytmu Hip Hou, Hip Hou, Hip Hou!

26. 01. 2015 0:00:01
včerejšek jsem sklidil téměř rekordní karmu v Politice, tak dnes nepoliticky „jen oddychovka ze šuplíku“. Vznikla původně coby replika kolegyni v jejím blogu "o bavorštině". A de facto může i smysluplně navazovat na můj vůbec první zdejší blog http://pavelpetkov.blog.idnes.cz/c/441247/Anglicky-mne-princ-chtel-jen-svleknout-poprve-kalhotky.html Kdysi, jsem nerozuměl třeba švýcarské "němčině" ani na předměstí Zurichu. Pak jsem začal pychnout, když jsem viděl v koncích v Zurichu kamaráda polyglota, jehož mateřštinou byla pražská židovská němčina. Navíc on němčinu i léta učil studenty v Cambidge a na Princetonu - a v Zurichu se mne přesto držel po pár vlastních pokusech jak nemluvně. Byl jsem tam kontinuálněji zatím asi jen půl roku - a on dorazil na návštěvu před necelým dnem:-) Poté když jsem tedy poprvé "porozuměl"(?!) číslovkám v počasí Rádio SRF (Bs) Basel, cítil jsem se být už hodně pokročilým mluvčím. A zábrany mluvit a bát se rozumět ze mě spadly.

"Státnici" z telepatie myšlení a komunikace jedinců zapadlejších koutů Střední Evropy jsem ale asi získal až při pochopení konverzace sousedů v zácpě a popojíždění na maďarsko-rumunské hranici, kteří měli německou značku z Brém.
A nerozuměla jim ani se mnou cestující manažerka velké firmy ze Salzburska, kde to po zdolání pár vstevnic a údolí také není pro měštáčka med. Ona se ale s nimi téměř nechytala. A já, přes „tvrdý švýcarský výcvik“, tak jsem je chápal tak zhruba na 50%.

Po skoro hodině "mého překladu" v diskusi s námi se nám po „dotazu na komoru“ přiznali, že jsou původně rumunští Němci od Sibiu. Do dnes nechápu, kdo jim v Brémách tlumočí při spolužití těchto také(?!) Němců(?!) s lokálními Němci a i třeba plynně němčinu ovládajícími Turky, kteří jsou v Hanzovním městě druhým státotvorným národem.

Někdy je opravdu schopnost chápat empaticky druhé více, nežli daný jazyk gramaticky a lingvistický zvládat. Údajně ženy jsou v chápání jazyků dokonalejší díky geneticky přenášené schopnosti porozumět hammi hammi – kakki kakki. Přesto mám, kromě „Sibijských Němců(?!)“, ještě jedno vítězství v souboji s ženskou schopností intuice a Effective Cross-Culture Communication.

Moje lepší polovička má naprosto dokonalou "neutrální" angličtinu - nikdo ji nepovažuje za nerodilou mluvčí, přesto nepoznají odkud je a kde kdy žila (vyzkoušeno na všech kontinentech a v téměř všech anglicky hovořících zemích).

Slovník se může mýlit (a slovník se i výjimečně i mýlí!) - ale já, ale i všichni další známí a kolegové, ji věříme na 100% kdykoliv, cokoliv potřebujeme zkontrolovat či poradit a polopaticky i idiomaticky ve všech možných oborech lidských činností vysvětlit. Je jasné, že mi nedělá dobře, když se doprošuju o radu a pomoc.
Je i málo ostatních jazyků, kde bych byl já oproti ní pokročilejší – včetně češtiny :-(

Až i jí se ucho utrhlo! Kromě smyslu pro jazyky je vysoce emancipovaná. A často si vynucuje placení v obchodech.
Stojíme u kasy v Brooklynu, když na ní Afroameričanka vybafne "HIP HOU!"
Poprvé v životě partnerku vidím žádat kohokoliv o repete.
Pokladní je z ní přesto nešťastná a útočí z očí do očí: "HIP HOU, HIP HOU, HIP HOU!!!".
Nechytá se. Obě ke mně vysílají tedy prosebný pohled. Fronta za námi narůstá a hrozí kolaps velkého outletu Century 21 na 86 -tý.

Cvičme HIP HOU!

Nafouknu se jako krocan - a poprvé v životě „pro ni tlumočím": "Miláčku, naťukej slečně do karetního terminálu ZIP CODE (poštovní směrovačku) k týhle kreditce, prosím!" :-)

Těžko na cvičišti - lehko - pak kdekoliv na světě - a v jakémkoliv jazyce – a s kýmkoliv - na bojišti!

Autor: Pavel Petkov | pondělí 26.1.2015 0:00 | karma článku: 9.06 | přečteno: 673x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 477 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 232 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1765

Pozemšťan planety Země, bedlivě dodržující (jak jen to jde) starou biblickou moudrost: "To, co vchází do úst, přijde do břicha a jde do hnoje. To však, co z úst vychází, jde ze srdce, a to člověka znesvěcuje. Neboť ze srdce vycházejí špatné myšlenky, vraždy, cizoložství, smilství, loupeže, křivá svědectví, urážky..."

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...