Nejen, kam oko Alláha nedohlédne...

2. 01. 2015 20:46:36
Volá recepce, partnerka si uvazuje šátek a vyrážíme. On čeká v recepci i se synkem. Je svátek a vzal jej s sebou. Nasedáme do velké limuzíny s nevypnutým motorem, zaparkované pár desítek metrů od hlavního vchodu. Chtěl nám udělat radost, abychom nasedli do příjemně klimatizovaného interiéru. Nikdo auto nehlídal a kdokoliv mohl odjet. V dnešním Česku nemyslitelný hazard – už jen představa opletaček s pojišťovnami a advokáty třetích stran! Vzpomínám, jak za zlého bolševíka v ČSSR chodili policisté lidem kontrolovat, zda mají uzamčená auta. Pokud našli nezamčené, sháněli jeho majitele, aby je uzamkl. Lidé nechávali na sedačkách deštníky, aktovky, kabelky. Dnes - v době boje nejen českých bezdomovců a narkomanů o holé přežití, nechat i barevnější časopis nebo knihu viditelně i v uzamčeném autě - by to bylo v Česku skutečně nemyslitelné! Za zlého bolševíka na mne na zadní sedačce auta vždy čekala pestrobarevná kašmírová deka od babičky.

Pokud se vůbec tehdy nějaké auto ztratilo, začínali policisté pátrání tím, že zkoumali možné trasy vedoucí okolo parkovacího místa směrem od hospod. Obvykle se nějaký opilec „chtěl jen popovézt“, aby si ušetřil cestu. Dle zákona nešlo ani o krádež, ale snad jen o tzv. zneužití cizí věci. Asi jako kdyby se chvíli opíral o cizí berli. To si dnes v době špičkově vybavených českých padělatelských autodílen, českých policistů a úředníků zapojených do sériové legalizace odcizených aut, aby splatili školné svých dětí a přežili důchod, ani nedokážeme představit! Že kdy vůbec taková doba „laxnosti vůči cizímu nezajištěnému majetku“ v Česku byla? Za zlého bolševíka se obvykle auto našlo nezamčené před domem „pachatele“, často i s klíčky v zapalování. Ve výjimečně horších případech v příkopě anebo obtočené o kandelábr.

Tehran_010.JPG

Ale zpátky na zem! A do svátečně neucpaných teheránských bulvárů. Je to až svatokrádežné – obrovské mnohaproudé bulváry, kam se v běžném íránském dni vejde i 7-9 aut jedním směrem vedle sebe, jsou nyní naším eldorádem. Nespěcháme, ale projíždíme se cik cak po světové metropoli, kam i s okolní aglomerací spadá až přes 15.000.000 občanů. Každý den, den co den. Vzpomínáme, že daleko menší města „v našem svobodném světě“ bývají obklopena slummy, na každém kroku žebrák, prostitutka, dealer drog, zastavárny, lichvárny,nevěstince. Tady klid, pohoda, záplavy květin – a čisto! Tehran_002.jpg

Kdysi, za hodného a Američany i Brity instalovaného a udržovaného proizraelského šáha Pohlaví byl právě Teherán rekordmanem v koncentraci lichvy, prostituce, alkoholových doupat. Doslova platilo: buď na oslu, či v mersídísu! A nic mezi tím. Výjimkou byly snad jen manželky a konkubíny statisíců izraelských „poradců“ a „konzultantů“ u obdoby Gestapa – šáhovské instituce jménem SAVAK - anžto i dámy se občas snížily k „brouku“, oplu nebo „jen audi“. Jinak všude pouze osli a mersídísi – ne náhodou začíná film Baader Meinhof Komplex poníženou slavobránou pro šáha v Západním Berlíně. A následným masakrem německých demonstrantů v Berlíně agenty Mossadu a Savaku - ruku v ruce s „demokratickou západoberlínskou policií“.

Tehran_003.jpg

Vzpomínáme a probíráme dnešní české žebráky, narkomany, prostitutky, kořalny, zastavárny, lichvárny a zpoplatněné krevní banky – „vý dobytek“ 25 let od výstupu Václava Havla na balkón Melantrichu. Každé malé české město je jimi nyní protkáno. Ale i exekutorskými velkotovárnami, jako tomu bývalo v Teheránu za šáha. Írán byl tehdy rekordmanem v koncentraci lichvy a korupce – jako dnešní Česko.

Tehran_008.JPG

Projíždíme okolo někdejšího bloku prostitutek, které svým řemeslem obšťastňovaly statisíce izraelských a amerických „poradců“. Okolo nyní smrtkami pomalované bývalé americké ambasády.

Tehran_009.JPG

Klimatizovaná limuzína lehce zdolává značné převýšení do „Severního Tehranu“ v podhůří velehor. I dnešní výstavba bytů pod 60m2 je zde výjimkou. Zajíždíme ale do vilové čtvrti, kde před 35 lety luxusně žili exponenti prosionistického režimu. Dodnes zůstaly vily obezděny vysokými ploty. Chybějí jen „střílny na lůzu“.

Tehran_006.JPG

Užíváme si rovnou z lednice skvělé ovocné nealkoholické pivo Bavaria vyráběné dodnes v německé licenci. Sedáme si na terasu a těšíme se pohledem na moderní teheránské věžáky a mrakodrapy. Testujeme zvědavě jeho vztah k alkoholu. Zjišťujeme, zda se někdy při svých častých cestách na Západ napije vína nebo alkoholického piva. Naprosto věrohodně se nám snaží vysvětlit, že rozdíl mezi člověkem a zvířetem je v rozumovém chápání okolí. Při požití alkoholu si člověk zastírá vědomí a blíží se vnímáním okolního světa zvířeti. Vyplývá to nejen z učení islámu, ale zní to i logicky.

Tehran_005.jpg

Docela mu věříme, když se každodenně přesvědčujeme jaký markantní rozdíl je Teherán za prosionistického šáha Pohlaví a nyní. A jak zbídačená jsou za posledních 25 let česká města a městečka - plná dravosti a zároveň ponižující bídy.
A počínajících slummů.
Města, postrádající lidskost.

Tehran_007.JPG

Zpět si bereme jedno jeho auto. Jedeme sami zpět do centra a nadále si užíváme prázdné bulváry. A probíráme vliv alkoholu, jeho distribuce, lichvy a demokracie na svět.
Vzpomínáme na dobu krásného šáha Mohammeda Réza Pohlaví a krásné šahbánů Farah. Kdy Írán působil tak imperiálně noblesně a "knížecky"!
Plný bídy, lichvy, exekucí, mučení a politických vražd...

Tehran_001.jpg

Autor: Pavel Petkov | pátek 2.1.2015 20:46 | karma článku: 9.16 | přečteno: 1588x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.98 | Přečteno: 193 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 613 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1765

Pozemšťan planety Země, bedlivě dodržující (jak jen to jde) starou biblickou moudrost: "To, co vchází do úst, přijde do břicha a jde do hnoje. To však, co z úst vychází, jde ze srdce, a to člověka znesvěcuje. Neboť ze srdce vycházejí špatné myšlenky, vraždy, cizoložství, smilství, loupeže, křivá svědectví, urážky..."

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...