Jak mi STB ušetřilo 7 let v lochu USA za Sexual Harassment: Díl 1.

29. 12. 2014 22:11:02
Bylo nás pět. Samí kluci. Konec prázdnin před nástupem na střední školu, takže všem bylo už 15 let a byli jsme trestně odpovědní. A čekali na Posázavský Pacifik v Braníku, odkud jsme chtěli objet posázavské hospody a rozloučit se během jednoho dnes s prázdninami. S STB (tedy „s tou zlou“ komunistickou Tajnou státní bezpečností) jsme měli jen jedinou životní zkušenost z loňského koncertu Suzi Quatro v Praze, kam jsme se probojovávali bez šance získat včas standardní vstupenky.

Internet tehdy neexistoval a o koncertu „západní hvězdy“ (tedy pro nás zakázaného ovoce) jsme se dozvěděli šuškandou až na poslední chvíli. Před hokejovou halou v Parku kultury a oddechu Julia Fučíka (dnes Výstaviště Holešovice) jsme se tlačili v davech a ukecávali penzisty, kteří si nejen na koncertech ale i na hokejových utkáních přilepšovali jako kontroloři vstupenek a uvaděči.

Soukromé ochranky a „steroidové mlátičky“ mezi nimi byly tehdy ještě pojem neznámý. Jak se po minutách blížil začátek koncertu, napětí houstlo. A usměvaví staří pánové se dostávali rychle do problémů za situace, na kterou nebyli zvyklí a připravení. Na hokejových utkáních bylo zvykem, že nejprve šli „platící diváci“. Velká část socialistických ovčanů chodila na sportovní a kulturní akce naprosto ZADARMO. Fungovalo to tak, že naprostá většina zaměstnavatelů, škol, klubů dchodců a pod. nakoupila ze společné kasy „permice“ (pernamenty). A kdo měl zájem, vyzvedl si permici u kulturního nebo sportovního referenta podle principu „kdo dříve přijde, ten dříve mele“.

Na koho se permice nedostala, šel pro vstupenky do předprodeje nebo do pokladny těsně před akcí. A za své. Ale existovala ještě třetí – a tzv. „sociální možnost“. Jakmile bylo jasné, že prošly přes pořadatele všechny permice a platící diváci, dostala se ke slovu „socialistická flexibilita“. Ta spočívala v tom, že se usměvavým dědulům šouplo malinkaté všimné (obvykle cca 2-5 Kčs, někdy i papírová desetikoruna tzv. „pětka“). A oni zájemce coby „Last Minute“ dopravili v jejich pořadatelské štafetě na sedačky, které nebyly vyprodány či zasednuty permicemi. V době neexistence strojových rezervačních systémů to vše stálo a padalo jen a jen na invenci těchto usměvavých a vlídných „šedých vlků“.

Suzi Quatro však před Sportovní halu přilákala tisíce neuspokojitelných mladých lidí. Někteří přijeli i ze Slovenska, DDR, Polska a možná i Maďarska nebo ze Západní Evropy. Poprvé jsme se (coby 13-14 letí) museli začít chovat tržně – tj. naprosto bezohledně k ostatním okolo sebe i k „šedým vlkům“, kteří poprvé v životě přestali zvládat situaci. Šedí vlci nebyli poprvé všem zájemcům o „Last Minute“ s to slíbit zajištění sedačky. Když agresivita „ztržnělého“ socialistického davu dosáhla maxima, kde se vzali - tu se vzali, začali se mezi námi kouzelnicky zjevovat STBáci. Vedle nás se do té doby tlačící „tůrista z NDR“ v plesnivých džínách vytáhl najednou STBcákou placku. A vyvedl nejagresivnějšího jedince z davu. Začaly najíždět policejní antony. A STBáci v džínách a kožených bundách předávali nejagresivnější „Last Minuty“ uniformovaným policistům do antonů.

Za normálních okolností bychom asi (pod vlivem našich vymytých mozků poslechem Hlasu Ameriky a Svobodné Evropy) vzali nohy na ramena. Ale Suzi Quatro byla nejsladší motivací, takže jsme tlak okolí i strach z STB zuby nehty vydrželi. V poslední chvíli jeden kamarád našel konečně mezi pořadateli svého strejdu co by tušeného občasného „šedého vlka“. A my mohli za pár korun diškrece o pár minut později už „svobodně“ dupat v zablácených botách vestoje po sedačkách, točit bundama nad hlavou, křičet našprtané anglosaské vulgarismy a proamerická hesla. A cítit se ve zlém socialistickém pekle najednou „tak strašně free“. Byli jsme v davu. A nikdo by kvůli nám nezkazil přece koncert, na kterém bylo přítomno 99% pražského nejen západního diplomatického sboru a korespondentů „nezávislého tisku“ z ciziny!

(Pokračování brzy!)

Autor: Pavel Petkov | pondělí 29.12.2014 22:11 | karma článku: 11.22 | přečteno: 1448x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.85 | Přečteno: 617 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1765

Pozemšťan planety Země, bedlivě dodržující (jak jen to jde) starou biblickou moudrost: "To, co vchází do úst, přijde do břicha a jde do hnoje. To však, co z úst vychází, jde ze srdce, a to člověka znesvěcuje. Neboť ze srdce vycházejí špatné myšlenky, vraždy, cizoložství, smilství, loupeže, křivá svědectví, urážky..."

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...